Go Backtimeline indexinformation about this sectionGo to main pagesearch this site

History of Computing in the Netherlands

1700 - onwards

This chapter is a narrative on the higlights of historic computing events in the Netherlands

Computing, in the sense of the main time line, in the Netherlands started early withe the first use of the printed decimal point.

 

Timeline


1700 (appr)

First use of the printed decimal point in logarithmic tables.

 

1986

On April 25, the Netherlands is one of the first countries allowed to administrate its own toplevel domain: .nl by the USA internet registrar.
The first domain name is given to the Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI) - centre for mathematics and informatica. Piet Beertema started the registration office.
Soon this prooved to be unmanageable for one single person and other service providers became delegated registrars.(1)

 

1996

Registration of internet domain names is vested in: SIDN.(1)

 

1997

Official registrations for the .nl domain start this year via SIDN.

 

 

2001

Holland now has over 600,000 domain names ending on .nl

 

2002

Miljoenengevecht Tulip Dell nadert ontknoping

AMERSFOORT - De ontknoping van de juridische procedure van het Nederlandse computerbedrijf Tulip Computers tegen zijn Amerikaanse branchegenoot Dell is een stap dichterbij gekomen. De inzet is een schadevergoeding van honderden miljoenen dollars.

Tulip maakte maandag nabeurs bekend dat de districtsrechtbank in de Amerikaanse staat Delaware op 19 december begint met het proces, dat naar verwachting zeven dagen in beslag zal nemen. Daarna doet de rechtbank zo spoedig mogelijk uitspraak.

Het Nederlandse bedrijf klaagde de Amerikaanse computergigant in december 2000 aan omdat Dell sinds 1997 inbreuk zou hebben gemaakt op een octrooi van Tulip voor het moederbord van een pc.

Licentievergoedingen voor het gebruik van dergelijke octrooien bedragen volgens Tulip gewoonlijk tussen de 1 en 5 procent van de gerelateerde omzet, maar kunnen in sommige gevallen hoger zijn. De gerelateerde omzet in de Verenigde Staten bedraagt in dit geval meer dan 14 miljard dollar, aldus het Nederlandse concern.

Tulip kan een 'financiële meevaller' goed gebruiken. Het bedrijf leed vorig jaar een nettoverlies van 15,5 miljoen euro. Tulip kreeg in juni een financiële injectie van de eveneens verliesmakende investeringsmaatschappij Begemann. Een lening van bijna 3 miljoen euro aan Tulip werd omgezet in tien miljoen nieuwe aandelen, waardoor het belang van Begemann in het computerbedrijf van 62 op 65 procent kwam.

 

Most important machines and inventions

 

Pioneers

 

Companies

 

 

Software developments

 

 

Other

 

 

 

 

 

bar

 

Go Backindex

Last Updated on September 27, 2005 For suggestions please mail the editor in chief 
Footnotes & References

1 SIDN - Stichting Internet Damoeinregistratie Nederland = foundation for internet domain registration Netherlands